Istoricul Bisericii Costișa II

Istorie Octombrie 27, 2012

 

Parohia Costişa II a luat fiinţa în anul 1803,  la data de 13 februarie   Biserica parohiei fiind sfinţită de episcopul Romanului Veniamin Costachi. La acea vreme parohia se numea Zbereşti , după numele satului . Biserica are două hramuri: Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (hramul vechi) şi Înălţarea Domnului (hramul nou).

 

Biserica Parohiei Costişa II este cea mai veche aşezare bisericeasca din comuna Costişa, iar în anul 1803 avea in componenţă satele Zbereşti, Mănoaia şi Dorneşti . Biserica a fost ctitorită de Ioan şi Ana Boianul aşa cum arata piatra de pisanie de pe peretele sudic.

Este construita pe temelie din piatră de râu şi zid de cărămida, acoperita cu tablă zincată şi având formă de nava.

In interiorul Sfintei Biserici se păstrează integral doar icoanele catapetesmei din anul 1803 şi icoana Sfintei Ana şi a Maicii Domnului tot din acelaşi an.

Până în anii 1960 Biserica a fost văruită în interior.  În 1965, Pr. paroh Gheorghe Vremir a înfrumuseţat Biserica cu pictură pe frescă executată de pictorul Dimitrie Irimescu.

In anul 1990, prin efortul pr. Holicov Eugen, Biserica a fost mărită.

Începând cu anul 2008 şi cu binecuvântarea IPS Teofan Sfânta Biserică se află intr-un amplu proces de reconsolidare, ajungându-se la faza de pictură.

Parohia are un număr de 170 de familii şi are in componenţă doar vechiul sat Zbereşti, astăzi parte  a satului Costişa , reşedinţă de comună.